Egy 76 éves helvéciai asszony tett feljelentést 2019. március 19-én a Kecskeméti Rendőrkapitányságon lopás miatt. A sértett elmondta, hogy férjével együtt a házuk körül dolgoztak a délelőtti órákban. Amikor visszatért a lakásba, egy idegen férfit talált az előszobában, aki a nőt meglátva elfutott. Az idős házaspárnak összesen 11 ezer forintját vitte el a besurranó tolvaj.

Rövid idővel később – még ugyanezen a napon – egy ballószögi férfi tett feljelentést, akinek a nyitott autójából egy ismeretlen pénztárcát emelt el, amelyben 150 ezer forint készpénz és iratok voltak. Ez utóbbi bűncselekmény helyszínén egy szemfüles tanú feljegyezte egy környéken ólálkodó, gyanús autó rendszámát, amelyről később bebizonyosodott, hogy a tolvaj közlekedett vele.  

A nyomozók a tanúk vallomásai és a térfigyelő kamerák felvételei alapján kiderítették, hogy a bűncselekményeket ugyanaz a személy követhette el, akinek a személyazonosságát sikerült is beazonosítani. A nyomozás azt is megerősítette, hogy P. Zoltán további két másik bűncselekménnyel is gyanúsítható. Még február 14-én egy ételfutár nyitott járművéből lopott el készpénzt és iratokat, majd néhány nappal később egy másik, szintén lezáratlan autóból pénztárcát zsákmányolt. A gépjárművekből történt lopás alkalmával a sértettek gondatlanságát használta ki, akik úgy hagyták autójukat az utcán, hogy nem gondoskodtak a vagyonbiztonságról.

A kecskeméti lakost a nyomozók városszerte keresték, és ennek során meg is látták az utcán. Miután felismerték, elfogták és gyanúsítottként hallgatták ki mind a négy lopás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Kihallgatását követően őrizetbe vették, majd előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.