●      A nyaralótelepülések külön utat járnak az országos lakáspiacon belül, a járvány élénkítette a keresletet.

●      A nyaralók iránti kereslet szempontjából legnépszerűbb Bács-Kiskun megyei településeken júniusban 93-284 ezer forint közötti négyzetméteráron kínálták eladásra a lakóingatlanokat, ami egyes nyaralótelepülések esetében két számjegyű növekedést is jelenthetett az előző évhez képest.

●      Tiszakécskén például több, mint 21 százalékos, Dunapatajon 22 százalékot meghaladó, Szalkszentmártonban pedig 75 százalékkal kerültek feljebb az árak egy év alatt.

Boom a nyaralók piacán

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “A nyaralótérségekben és nyaralótelepüléseken található lakóingatlanok iránti érdeklődés erősödése évek óta tart. Ez köszönhető annak, hogy a pandémia megjelenéséig sok háztartás anyagi helyzete javult és egyre többen vették tervbe, hogy második ingatlanként nyaralót vásárolnak. A járvány pedig adott egy lökést ennek a folyamatnak, a kijárási korlátozások miatt pedig a kerttel rendelkező ingatlanok felértékelődtek a piacon.” Ráadásul a járványhatás az országos “albérletpiacra” is feltette a nyaralóövezeteket. Balogh László példaként említette, hogy tavaly nyár elején jelentősen nőtt az országban legkeresettebbnek számító Balaton-parti és Velencei-tó melletti kiadó nyaralók, házak iránt érdeklődők száma. Az ingatlan.com szakembere azt is elmondta, hogy egy család számára a panziók és hotelek egy-két heti szállásdíjához képest nem sokkal jelent nagyobb kiadást egy nyaraló egész hónapra történő kibérlése. A kiadó nyaralók iránti fokozódó igény pedig a befektetési célú vásárlók érdeklődését is felkeltette.

Az országos piac mellett a különböző megyékben is látszik a nyaralók népszerűsége. Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy az eladó nyaralók iránti keresletet tekintve legnépszerűbb Bács-Kiskun megyei településeken jelentős áremelkedés ment végbe: a négyzetméterár idén júniusban 93-284 ezer forint között volt a kínálati piacon.

Bács-Kiskun megyei körkép - árakkal

Fokozódik az érdeklődés a Bács-Kiskun megyei nyaralók iránt
 

 

A konkrét településeket nézve kiderül, hogy Tasson 24 százalékos drágulás ment végbe egy év alatt, így a négyzetméterár 284 ezer forintra nőtt. A Tisza partján lévő Tiszakécskén 21 százalékkal 240 ezer forintra emelkedett. Szalkszentmárton idén júniusi 210 ezer forintos négyzetméterárával 75 százalékos áremelkedést ért el. Dunapatajon pedig 22 százalékkal 93 ezer forintra nőtt a négyzetméterár. A megyeszékhely ebben mezőnyben nem került be a legnépszerűbb nyaralótelepülések közé. Kecskeméten az egy év alatti közel 10 százalékos emelkedés 432 ezer forintos négyzetméterárat eredményezett.

Balogh László szerint a járványhatás visszahúzódásával, a gazdaság várható fellendülésével, valamint a turizmus erősödésével a nyaralók piacán további élénkülésre lehet számítani Bács-Kiskun megyében is.

Az ingatlan.com-ról

Az ingatlan.com Magyarország piacvezető ingatlanhirdetési portálja. Küldetése a teljes körű, hatékony és etikus ingatlanpiac megteremtése. Évente több mint 120 ezer magánszemély és több mint 9000 ingatlanközvetítő hirdet az ingatlan.com-on. A weboldal havonta több mint 3,5 millió látogatóval rendelkezik, és itt található a legtöbb ingatlanhirdetés. Az ingatlan.com 1998-ban indult, és azóta a szektor független és hiteles szereplője: ingatlanhirdetésen kívül más tevékenységet nem végez, és egyéb ingatlanpiaci érdekeltséggel nem rendelkezik. A weboldalt üzemeltető ingatlan.com Zrt. 100%-os magyar tulajdonban áll. A cégcsoporthoz tartoznak a kereskedelmi ingatlanpiac vezető hirdetési portáljai: az iroda.hu, a retail.hu és a raktar.hu, valamint a money.hu is, ahol számos bank kínálatát lehet összehasonlítani egy helyen. További információ: info.ingatlan.com