A kormány Klíma- és természetvédelmi akciótervének kiemelt pontja, hogy szélesebb körben elérhetővé tegye az elektromos autózást. Ezzel összhangban újult meg a támogatási rendszer, amely a taxitársaságok, futárszolgálatok mellett a szerényebb jövedelmű magánszemélyeknek is kedvez.

A korábbi gyakorlattal szemben ugyanis most már akár 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás is igényelhető a 11 millió forintnál olcsóbb elektromos autókra, az ennél drágábbakra pedig 15 millió forintig félmillió forint.

A legtöbben bár csalogatónak tartják az elektromos autózást, még mindig tartanak tőle, ami főként a rövidebb hatótávolságokra vezethető vissza. Ebben folyamatos javulást lehet tapasztalni, és a töltés is egyre könnyebben megoldható, mert dinamikusan bővül az országos töltőhálózat.

Az egyik legfontosabb feltétel, amikor a vásárlók döntenek arról, hogy melyik modellt válasszák, hogy milyen hosszú a hatótáv, hogy minél több célra tudja használni az autót – közölte Kelemen-Tűz Gabriella.

Szörényi András szakújságíró elmondta: a magyar támogatás erősnek és jelentősnek számít, hogy magánemberek akár 55 százalékot is kaphatnak a korábbi 20 helyett; csak azért a levegőtisztaságért még sok mindent lehetne és kellene is tenni.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium előzetes becslései szerint a jelenlegi támogatás összege 240 elektromos taxi és több mint ezer személygépkocsi támogatására lehet elegendő.

Pályázni június 15-től lehet a keretösszeg kimerüléséig, de legkésőbb 2022. június 1-jéig.