A gyanú szerint a 28 éves és 41 éves férfiak kétszer, 2019. november 15-én, majd november 20-án, a kunszentmiklósi vasútállomáson konténereket törtek fel. Első alkalommal a zárak levágásával három konténert törtek fel és műszaki cikkeket, plüssfigurákat, ágyneműket, takarókat, gyermekjátékokat, konyhai felszereléseket loptak mintegy 2.000.000 forint értékben. Másodszor már hét konténert törtek fel és az egyiket el is kezdték kipakolni. Ebben a konténerben 660 db, darabonként 285.000 forint értékű monitor volt. A tolvajpáros már két monitort ki is vett a konténerből, amikor a hatékony nyomozásnak köszönhetően a kunszentmiklósi rendőrök tetten érték őket.

Az egyenruhások a két férfit őrizetbe vették és jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettének kísérlete, valamint nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket.

A Kunszentmiklósi Járási Ügyészség indítványozta a gyanúsítottak letartóztatását, ugyanis a tolvajok a tettenérésükkor futva menekülni kezdtek a helyszínről, csak hosszabb üldözés után sikerült őket elfogni. Ezen kívül a terhükre rótt bűncselekmény súlyossága, büntetéssel fenyegetettsége – 2 évtől 12 évig terjedő szabadságvesztés – miatt tartani kell attól, hogy a gyanúsítottak a hatóságok elől megszöknének, elrejtőznének. Megalapozottan feltehető az is, hogy tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, további bűntársak figyelmeztetésével veszélyeztetnék a bizonyítást, végül az ügyészség szerint az állandó munkahellyel nem rendelkező, büntetett előéletű gyanúsítottak esetében a bűnismétlés veszélye is a letartóztatás elrendelését indokolja.

A Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója 2019. november 22-én elrendelte mindkét gyanúsított letartóztatását, de a bizonyítás veszélyeztetését nem látta megállapíthatónak. A bíróság végzése nem jogerős, ugyanis ellene az ügyész a nyomozási bíró által elvetett letartóztatási ok megállapítása végett, míg az egyik gyanúsított a szabadlábra helyezéséért fellebbezett.