Englenderné Hock Ibolya, a "Nemzeti ünnepek és emléknapok" Facebook-oldalon közzétett videóban azt mondta, hogy 2013 óta január 19-én a központi állami megemlékezést németek lakta településeken tartják, idén azonban a járványhelyzet miatt az eseményt későbbi időpontra tették.
 
Az elnök az önkormányzat és Ritter Imre nemzetiségi képviselő nevében ezért a videóval emlékezett a kitelepítésre.
 
Englenderné Hock Ibolya felidézte, hogy az első, mozdonyhoz csatlakoztatott marhavagonok, oldalukon az "Isten veled, édes hazánk" felirattal 1946. január 19-én "szállították az ismeretlenbe a megalázott, kisemmizett, házaiktól megfosztott embereket".
 
Úgy fogalmazott: az évszázadokkal korábban választott hazájuk, amelyhez minden csalódásuk ellenére a végsőkig hűek maradtak, cserbenhagyta őket.
 
Az első vonatot továbbiak követték nyugat felé, tízezreket pedig már 1944-től kezdődően a Szovjetunióba szállítottak kényszermunkára - tette hozzá.
 
Az elnök szerint az emlékezés mindig történelmi eseményekről szóló megemlékezést jelent, az utókor szemszögéből történő vizsgálatukat és értékelésüket, de "a mindennapok apró momentumaihoz ragaszkodásról is szól".
 
A múlttal való megbékélés fontos, de még fontosabb a jövőbe tekintés - hangsúlyozta.
 
Mint mondta, őt úgy nevelték, számára egyértelmű, hogy német, de a gyermekeinek és unokáinak ez már nem annyira természetes. Már nem lehet olyan generációról beszélni, amely a magyarországi német identitását a születésekor kapta, sokkal inkább az identitás tudatos vállalásáról van szó. Azt pedig ki kell bontakoztatni, és ebben támogatni kell a családokat - vélekedett, hozzáfűzve: ez a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a német nemzetiséget képviselő testületek, intézmények, civil szervezetek legfontosabb küldetése.
 
Az országos német önkormányzat stratégiájának mottója is - "Magyarországi német vagy. Vállald!" - a népcsoport iránti tudatos elköteleződésre szeretné felhívni a figyelmet, amely a népszámlálás évében még hangsúlyosabbá válik - mondta Englenderné Hock Ibolya.
 
Az Országgyűlés 2013-ban nyilvánította január 19-ét a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává; 1946-ban ezen a napon hagyta el Magyarországot az elüldözött német nemzetiségűeket szállító első vonatszerelvény.
 
A győztes nagyhatalmak a második világháborút lezáró potsdami konferencián abban állapodtak meg, hogy a Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon maradt német lakosságot "szervezett és humánus módon" legalább részben át kell telepíteni Németországba.