A borsodi együttes - mely az előző szezonban a bajnokság mellett a Magyar Kupában is aranyérmes volt - kerete a nyáron alig változott, mindössze két új játékos érkezett: a magyar válogatott csapatkapitánya, Németh Szabolcs Romániából tért vissza, míg a szlovák válogatott Lubos Macko a Presovtól szerződött a Vegyészhez.
    
A kazincbarcikaiak edzői poszton ugyanakkor váltottak: Daniel Oravec helyét az ugyancsak szlovák Marek Kardos vette át, akivel hosszú távú szerződést kötöttek. A borsodi csapat a két magyar sorozat mellett a Bajnokok Ligája selejtezőjében, valamint a Közép-európai Ligában is elindul. Kárpáti László klubelnök a magyar szövetség honlapján úgy fogalmazott, a bajnokságban és a Magyar Kupában is reális célnak tartja a címvédést, de idén a nemzetközi porondon is szeretnének elindulni egy olyan úton, amelynek végén a VRCK európai szinten is jegyzett csapat lenne.
    
A címvédő fő kihívója ugyanaz a három együttes lehet, amely az előző bajnokság végén is ott volt a legjobb négyben: a 18-szoros bajnok, legutóbb ezüstérmes Kaposvár, a tavasszal bronzérmes Kecskemét, illetve a fővárosi Pénzügyőr. A somogyiak kerete egyetlen helyen változott a nyáron (a bolgár Galin Nikolov helyére a korábban Kaposváron játszó Bozóki Bence érkezett), míg az alföldiek edzőt váltottak: Sasa Nedeljkovic helyett a csapat korábbi játékosát, Dávid Zoltánt nevezték ki, akinek vezetésével a mostani idényben elsősorban a fiatal magyar tehetségekre építkeznek.
    
A legérdekesebb váltás a Pénzügyőrnél történt, ahol Jókay Zoltán lett a vezetőedző. A szakember jelenleg a női válogatott másodedzője, ezt megelőzően pedig tizennégy éven át a Vasas női együttesét irányította: a csapattal négy bajnoki címet és nyolc Magyar Kupa-elsőséget gyűjtött be. Jókay legutóbb a kilencvenes évek közepén, a Csepel másodedzőjeként dolgozott férfi csapatnál.
    
Változik a bajnokság lebonyolítása, hiszen a magyar szövetség a férfiaknál is bevezeti a nőknél már létező Extraligát. Az idei kiírásban így - a tavalyi helyezések alapján - két hatos csoportra osztották a mezőnyt, és az alapszakasz első körében oda-visszavágós rendszerben mérkőznek a csoportellenfelek.
    
A tíz fordulót követően a két csoport három-három legjobb csapata az Extraligában újabb körmérkőzést játszik, míg a maradék hat csapat az NB I-ben folytatja ugyancsak tíz összecsapással. 
    
A rájátszásban az Extraliga első két helyezettje automatikusan bejut a bajnokság elődöntőjébe, míg a harmadik a hatodik, a negyedik pedig az ötödik helyezettel játszik a négy közé kerülésért (két nyert meccsig). Az NB I első két helyezettje az Extraliga elődöntőjéről lemaradó csapatokkal vív osztályozót a jövőre hat együttest felvonultató legmagasabb osztályban való szereplésért.

    A férfi NB I mezőnye:
    A csoport:
    ----------
MAFC-BME, MÁV Előre SC, Pénzügyőr SE, PTE-PEAC, SZESE Győr, Vegyész RC Kazincbarcika
    B csoport:
    ----------
DEAC, Dunaferr SE, Fino Kaposvár SE, Kecskeméti RC, Sümegi RE, Szolnoki Röplabda Klub