Amatőr művészeti csoportok részvételével, Bűvös bábos találkozó címmel a bábosok országos szemléjét tartja november 23-án Szolnokon az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ. A találkozóhoz kapcsolódva szakmai konferenciát is rendeznek – jelentették be a szervezők szerdán szolnoki sajtótájékoztatón.      

Szedlacsek Emília, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai szolgáltatások igazgatóságának vezetője elmondta: a szemlét Békéscsaba után Szolnokon második alkalommal hívják életre a II. Bűvös bábos programba bevont újabb települések amatőr művészeti csoportjainak bemutatkozásával. Az egész napos rendezvény délutánján az ország hat megyéjét képviselve tiszaalpári, szőkédi,  szeghalmi, álmosdi, nagyrédei valamint csepregi műkedvelő bábosok lépnek a közönség elé.     

A szakember felidézte, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet 2016-ban két egymásra épülő, térítésmentes képzést tartott bábcsoportvezetői alapismeretekből, amelyen csaknem 120 amatőr bábjátszó, bábcsoportvezető vett részt. A képzés, hosszú távú célja az volt, hogy elősegítse a magyarországi amatőr bábjátékos mozgalom újjáéledését – tette hozzá.     

Elmondása szerint a képzésben részt vevő új csoportvezetőkkel 2017-ben indították útjára a Bűvös bábos programot. A kezdeményezés keretében négy településen – a Békés megyei Kötegyánon, a Hajdú-Bihar megyei Püspökladányban, a Somogy megyei Balatonbogláron és a Veszprém megyei Kiscsőszön – elsősorban hátrányos helyzetű fiatalokkal ismertették meg a bábművészet alapjait. A projekt 2017 májusában egy mini konferenciával és egy félnapos szemlével zárult. A mintaprogram folytatása a mostani szolnoki rendezvény.     

A szemle alkalmából a bábművészet a személyiségfejlesztő szerepéről szakmai konferenciát tartanak. 

A szolnoki bábos nap kísérő rendezvényeként Bábtáncoltató elnevezéssel a legismertebb bábfajtákat bemutató interaktív utazó kiállítás is várja a látogatókat,     

A szervezők jelezték: a terem befogadóképessége 100 fő, ezért részvételhez regisztráció szükséges.