Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap célja, hogy az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére ösztönözze, az embereket pedig arra, hogy az autó helyett a kerékpározást, a gyaloglást vagy a közösségi közlekedési eszközöket válasszák. 

Magyarország 18. alkalommal kapcsolódott be a nemzetközi programsorozatba. A kezdeményezéshez idén összesen 3135 település csatlakozott Európából és a kontinensen túlról, például Brazíliából, Dél-Koreából és Japánból is. Magyarország 292 regisztrált önkormányzattal az 50 résztvevő ország között ismét a harmadik helyen végzett.  

A rendezvénysorozat nemzeti koordinátora az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a tárca idén 180 millió forinttal támogatta a helyi programokat. Az elmúlt öt évben több mint négyszeresére emelt keretösszegből 2019-ben 261 település jutott vissza nem térítendő támogatáshoz. E forrásból a települések élmény- és tudásalapú rendezvényeket, környezettudatos szemléletformáló versenyeket és vetélkedőket szerveztek.

Az idei eseménysorozat záró rendezvényén legjobb szervező díjat kapott Ajka, Dunaújváros, Ebes, Eger, Jászberény, Kecskemét, Miskolc, Mórahalom, Mosonmagyaróvár, Nyíradony, Szarvas, Szolnok és Tapolca önkormányzata, valamint a Budapesti Közlekedési Központ. További harmincnégy települési önkormányzat példaértékű hozzájárulását oklevéllel, a tíz legszorgosabb helyi szervező munkatárs kimagasló teljesítményét díjakkal ismerték el. 

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: „A hazai települések évről évre nyitottabbak a környezetkímélő közlekedést népszerűsítő, az egészség megóvására ösztönző programok iránt. Míg tíz éve, 2009-ben 74 önkormányzat szervezett eseményeket a Mobilitási Héten, 2011-ben a csatlakozók száma már meghaladta a százat, amit azóta sikerült közel megháromszorozni. A népszerű helyi programok a közösségi közlekedési eszközök és más környezetbarát megoldások használatára irányítják minden korosztály figyelmét.”