Ugrik Csaba, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka a JAS-39 Gripen vadászrepülőgépet használó országok szeptember 24-e és október 4-e között zajló gyakorlatának keddi sajtónyilvános eseményén elmondta: a svéd és a cseh légierő, valamint a Magyar Honvédség vadászgépei és résztvevői közösen hajtanak végre komplex repülési feladatokat. A brazil és a thai légierő képviselői pedig megfigyelőként vesznek részt a gyakorlaton.
    
A Lion Effort elnevezésű gyakorlatot háromévente szervezik meg, az eseménynek 2009-ben szintén Kecskemét, majd 2012-ben Svédország, 2015-ben pedig Csehország adott otthont. 
    
A dandártábornok elmondta, a nagy nemzetközi kötelékben végzett komplex feladatokat fiktív konfliktust szimuláló helyzetben hajtják végre. Emellett az elmúlt 12 évben a Gripeneken elvégzett fejlesztésekről és új eszközökről cserélnek tapasztalatokat. Céljuk továbbá fejleszteni a műveleti képességeket a harcászati feladatok során, gyakorolják ezen kívül a NATO-ban alkalmazott támadó és védelmi légi szembenállási műveletek tervezését és végrehajtását, kis és nagyobb kötelékben egyaránt. 
   
A bázisparancsnok kérdésre válaszolva elmondta, Svédország száz repülőgép üzemeltetésével a Gripent használó nemzetek között „igazi nagyágyúnak számít”. Csehország, Thaiföld és Magyarország a 14 repülőgépes flottájával a kisebbek közé tartozik, ez viszont nem jelenti azt, hogy a tudásuk nem egy szinten áll. 
    
Ugrik Csaba az MTI kérdésére elmondta, az augusztus 27. és szeptember 28. között szintén a kecskeméti repülőbázison végzett amerikai-magyar közös légierős képzés utolsó fázisa egybeesett a „Lion Effort 2018” többnemzeti repülőharcászati gyakorlattal. Így a légvédelmi irányítók Veszprémben és Kecskeméten folyó továbbképzésén megszerzett ismeretanyagot a mentoráltak valós repülések során gyakorolhatták.
    
Gróf Gergely alezredes, repülőműveleti főnök közölte, minden századnak megvan a saját profilja, így a cseheknek a légtérrendészetben van nagyobb gyakorlatuk, a svédek viszont részt vettek már több külföldi műveletben is, így a magyarok az ez irányú tapasztalataikból igyekeznek átvenni.