Solt várossá nyilvánításának 20. évfordulóját tavaly ünnepelte. A település kisvárosias arculatának és jellegének erősítése érdekében szükségessé vált a központ megújítása – mondta Kalmár Pál (Fidesz-KDNP). Így megújul a városközpont és sportcsarnok is épülhet a városban.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat koordinálásával elnyert európai uniós forrásból megvalósuló projekt a legnagyobb hangsúlyt a Sákor-csatorna melletti zöldfelület rekreációs célú fejlesztésére fekteti, amelyben van játszótér kialakítás, futópálya építés, valamint tanösvény és sétaút létesítés. Az átalakításokat követően a többfunkciós park méltó helyszínéül szolgálhat a családok aktív és tartalmas időtöltésének, pihenésének, és várhatóan növeli a soltiak környezettudatosságát is – tette hozzá a politikus.

A polgármester elmondta, hogy a felsoroltak mellett a ki nem használt, városképet zavaró épületek helyébe egy, a településközponthoz méltó, a városi arculatot erősítő, gazdaságfejlesztési célú kereskedelmi-szolgáltató központ épül. A két fejlesztési terület mellett kisebb, kiegészítő beruházások is megvalósulhatnak, egyebek mellett egy fásított köztér kialakítása, valamint a kereskedelmi épület mellett parkolóhelyeket is létesítenek.

Kalmár Pál hangsúlyozta, egy sportcsarnok megépítésével végre valóra válhat a település lakóinak régi vágya. A Magyar Közlöny január 18-ai számában megjelent kormányhatározat szerint ugyanis 45 település mintegy 10,7 milliárd forint fejlesztési támogatásban részesül, köztük Solt is.

A polgármester szerint az 500 millió forint önkormányzati forrásból és a 450 millió forint egyedi kormányzati támogatásból megépülő sportcsarnok a település életében olyan kitüntetett tér lesz, amely a sporton túl számos szociális, kulturális, rekreációs és szórakoztató tevékenység helyszíneként szolgálhat majd.